wrapper

Nej, det gick inte för Europas travkejsare Bold Eagle, inte heller för våra svenskhopp Nuncio eller Delicious. Svaret i Elitloppet Benders blev högst överraskande en enkel seger för Timoko och Björn Goop.

 BGFana
- Det är en känslosam seger, sa Björn efter vinsten.
- Timoko är tio år, och får inte tävla vidare i sitt hemland Frankrike efter 2017.
- Därför vet alla att slutet på något vis känns nära, och så händer det här.

Historien om Timoko och Elitloppet är en saga i sig. I år var det hans femte start i Solvallas signaturlopp. 2013 var första gången, 2014 vann Björn och Timoko sin första elitloppsseger...och i eftermiddags kom alltså andra segern för hästen som betytt mycket för segerkusken.
- Jag älskar hästen, och det är fina människor bakom. Det gör det hela så himla mycket bättre, menar Björn.
Taktiskt blev det en fullträff när Björn tryckte gasen i botten i starten och lyckades ta sig till ledningen. Utanför Timoko hade Nuncio den otacksamma uppgiften att dra fram Bold Eagle som satt placerad i andraparet utvändigt. Tempot var såklart högt, men ändå inte i någon rekordfart; varvet gick efter 09,5, och med sista kurvan kvar försökte sig Bold Eagle på ett angrepp, men Nuncio svarade envist - och de två förhandsfavoriten hade sen en egen liten duell som varade ända fram till mållinjen där Bold Eagle var fyra och Nuncio femma i mål. Den som förutom Timoko spurtade bäst över upploppet var i stället Propulsion, som avslutade riktigt vasst för Johan Untersteiner med aldrig kom i oroande närhet för vinnande Timoko och Björn.
- Det var inte förrän 100 meter före mål som jag började våga tro på seger.
- Jag tänkte hela tiden "när kommer dom, när kommer dom" - men mållinjen kom före.

Timoko vann på tiden 1.09,0, ett par tiondelar före Propulsion och ytterligare ett par före trean Resolve som inte syntes med chans i årets Elitlopp, men ändå tog ett par mäktiga skalper.
Redan före Elitloppet, som sammanlagt gav familjen Westerink 3 075 000 kronor, var Timoko Europas vinstrikaste häst som tävlar idag och efter dagens kassaklirr är hästens samlade förtjänst 47,2 miljoner kronor.
Spring Erom, som gladde många genom att ta sig till final, är med sina tolv år den äldste deltagaren i Elitloppet någonsin. Timoko, med sina tio år, är den äldste vinnaren!

Nästa år går Elitloppet, sista söndagen i maj, utan Timoko. Men vi längtar redan dit ändå.

Se Elitloppsfinalen igen här!
Läs alla resultatlistor från söndagens tävlingar här.

Håkan Ahlqvist
redaktionen@solvalla.travsport.se

Foto: Lars Jakobsson

Elitloppet sponsorlimpa 1170x190px 180326

Solvalla

Besök Solvalla | Vi förmedlar puls, upplevelser och engagemang. Det är dessutom en arena under ständig utveckling.

Solvalla är Nordens största travarena och rymmer 35 000- 40 000 personer.

Kontakta oss

Växel: 08-635 90 00

E-post: info@solvalla.se

Bordsbokning (Solvalla Restauranger):
Tel: 08-627 98 60
E-post: restauranger@solvalla.se

Postadress:
Box 205 01, 161 02 Bromma