wrapper

Vem som är Sveriges bästa häst genom tiderna är ett diskussionsämne som skulle bli oändligt. Var Ego Boy bättre än Frances Bulwark? In med Ina Scot, Queen L., Copiad, Zoogin, Sebastian K., Viking Kronos, Scarlet Knight och några av dina egna favoriter och det blir en lång kväll...

victory tilly760Victory Tilly och Stig H Johansson skär mållinjen som vinnare i Elitloppet 2000.

En sak är i alla fall säker; Victory Tilly är vår vinstrikaste häst genom tiderna – trots att han slutade tävla 2006. 37 705 278 kronor. Herre på täppan.

Victory Tilly började sin karriär i träning hos Glen Norman. Där gjorde han 19 starter och vann tolv av dem. I maj 1999 bjöds Victory Tilly ut till försäljning efter en dispyt mellan ägande Stall Tilly och Travförbundet i samband med en dopingutredning. Det ryktas om höga bud från utlandet, men Tillanders valde att sälja hästen till Stall Kalas, en grupp med varumärket ICA gemensamt. Prislappen som vidimerats från båda håll var 3,5 miljoner kronor.

Debuten för sin nye tränare Stig H Johansson skedde i ett läge då han själv var avstängd. Detta lagom till Elitloppshelgen -99, och Stig H valde att sätta upp Torbjörn Jansson som varit hästens ordinarie kusk under hela tiden hos Glen till loppet, Fyraåringseliten, och det slutade (såklart) med seger.

Året efter kom så den seger Stig H brukar nämna som den största och roligaste i hans karriär. Elitloppssegern. Och då finns det många stora lopp och stora segrar att välja mellan. Vid inte mindre än tolv tillfällen vann Victory Tilly ett lopp där förstapriset var en miljon eller mer. Allra mest betalade segern i Nat Ray Trot på Meadowlands 2002, drygt 2,6 miljoner kronor. Lägg till att Victory Tilly i det loppet också slog världsrekordet när han nådde mållinjen på 1.08,9.

Victory Tilly vann 70 av de 101 lopp han deltog i. Efter karriären fick Stig H hästen i gåva, och Victory Tilly knallar omkring som pensionär i hagarna på Stora Alby än idag. Några avkommor blev det aldrig, eftersom Victory Tilly är valack.

Håkan Ahlqvist redaktionen@solvalla.travsport.se

Foto: Lars Jakobsson, Kanal 75Elitloppet sponsorlimpa 1170x190px 180326

Solvalla

Besök Solvalla | Vi förmedlar puls, upplevelser och engagemang. Det är dessutom en arena under ständig utveckling.

Solvalla är Nordens största travarena och rymmer 35 000- 40 000 personer.

Kontakta oss

Växel: 08-635 90 00

E-post: info@solvalla.se

Bordsbokning (Solvalla Restauranger):
Tel: 08-627 98 60
E-post: restauranger@solvalla.se

Postadress:
Box 205 01, 161 02 Bromma