wrapper

Stig H Johansson yppade vid något tillfälle att han börjat tvivla på att någonsin vinna Elitloppet efter att ha varit proffstränare i runt 15 år.

theonion760
Han hade vunnit Derbyt, han hade vunnit Kriteriet och otaliga storlopp, men under ”Stig H-tid” hade exempelvis Berndt Lindstedt vunnit Elitloppet två gånger (Dart Hanover och Pershing) medan Stig H själv hade en andraplats med Duke Iran 1976 som bästa resultat.

Lustigt nog var det en av de knepigaste hästar han haft i sin träning som skulle ändra på allting. Att The Onion kunde springa fort som få andra hästar hade han visat när han utklassningsvann Sprintermästaren 1983 på världstiden 1.12,0, en tid så fantastisk att folk än idag inte kan släppa tanken på att det var nån form av glädjemätare i klockorna den dagen. Men han kunde också vara oresonligt vrång när han var på det humöret. Stig H gav uppdraget till paret Reijo Liljendahl/Lena Andersson att försöka få ordning på hans humör och hetsighet, och efter ett oändligt lirkande och pysslande lyckades de lugna hästens nerver och få honom att tävla lite mer som de andra hästarna.

Året efter segern i Sprintermästaren var The Onion i så bra psykisk form att Stig H ville och valde att prova honom i Elitloppet. Snabb som han var sprintade han hem sitt försök och gjorde sen om bravaden i finalen på en tid som fick Halmstad-tvivlarna att tänka om; 1.12,2.
I vinnarcirkeln hyllade Stig H hästen, men framförallt Reijo och Lena för sitt enorma jobb med hästen, som blev den som äntligen gav stallet en Elitloppsseger, och också bröt ”häxandet” för Stig H.

The Onion var en av två ”omöjliga” vinnare för mannen som nu är den som vunnit flest Elitlopp av alla, sex stycken totalt. Den andra är såklart långskubbaren Utah Bulwark, som väl inte hade i ett sprinterlopp att göra, allra minst i ett mot världseliten. Men vi vet alla numera hur det gick 1987; konkurrenterna gasade på under vägen och hade slut på bensin på upploppet, då Utah Bulwark lugnt och värdigt stegade förbi och ifrån samtliga till slut. Att säga att Stig H tvekade till att ta med Utah Bulwark i loppet är en underdrift, och i vinnarcirkeln efteråt skakade han mest på huvudet åt något han trodde skulle vara – just omöjligt.

Håkan Ahlqvist redaktionen@solvalla.travsport.se

Foto: Kanal 75

Elitloppet sponsorlimpa 1170x190px 180326

Solvalla

Besök Solvalla | Vi förmedlar puls, upplevelser och engagemang. Det är dessutom en arena under ständig utveckling.

Solvalla är Nordens största travarena och rymmer 35 000- 40 000 personer.

Kontakta oss

Växel: 08-635 90 00

E-post: info@solvalla.se

Bordsbokning (Solvalla Restauranger):
Tel: 08-627 98 60
E-post: restauranger@solvalla.se

Postadress:
Box 205 01, 161 02 Bromma