wrapper

Ett avgörande ögonblick för Elitloppets utveckling mot den folkfest loppet är idag kom i samband med Ego Boys seger 1973.

egoboy760
Under de tjugo eller så tidigare åren hade Elitloppet varit ett av världens mest renommerade travlopp, visst. Men det handlade oftast om hästar som kom från kontinenten, från namnkunniga stall ägda av storhästägare som inte kittlade allmänhetens intresse tillnärmelsevis lika mycket som experternas.

Men ”folkets häst” från lilla Rättvik hade allt det som en underdog ska ha, en David mot en hel hord Goliats. Det startade i princip två år tidigare, när Ego Boy för första gången kom till Solvalla för att starta i ett större lopp. ”Nu ska ni få se på en riktig häst” lät det från det som på Solvalla lite nedlåtande kallades ”orten”. Jaja, sa Solvalla-experterna, men vi har Mynttorg, och den kan er Dalahäst aldrig slå.

Gissa vad? Det kunde Ego Boy, och han segrade vidare under resten av 1971 då han följdriktigt valdes till Årets Häst för första gången.

Under sin korta karriär hann Ego Boy starta 67 gånger. Han vann 50 av dessa gånger, men inget gav sådant eko i travvärldens som segern i Elitloppet 1973. Han vann ena försöksheatet, var knappt slagen tvåa bakom USA-stjärnan Flower Child i det andra. Han slog svenskt rekord när han blev den första travaren i landet att gå under den tidens magiska två minuter på distansen, alltså 1.14,6. Ego Boy travade 1.13,8 ivrigt påhejad av en fullsatt arena. Så skiljeheatet…vilket jubel det blev på Solvalla den eftermiddagen. Den ende som föreföll någotsånär cool var Ego Boys kusk och tränare, Ingemar Olofsson.

Det var ju inte heller så att intresset för Ego Boy föddes i det ögonblicket. Det fanns där redan. När den första t-shirten med trycket ”Oj,oj,oj…Ego Boy” syntes innanför grindarna sista söndagen i maj 1973 hade något nytt hänt i vår sport. Vi hade fått en idol, en nationalhjälte. Segern lite senare på dagen var egentligen bara grädde på moset. Och Elitloppet förvandlades under ett magiskt ögonblick till den årligt återkommande folkfesten kommande generationer blivit bortskämda med.

Håkan Ahlqvist redaktionen@solvalla.travsport.se

Foto: Kanal 75

Elitloppet sponsorlimpa 1170x190px 180326

Solvalla

Besök Solvalla | Vi förmedlar puls, upplevelser och engagemang. Det är dessutom en arena under ständig utveckling.

Solvalla är Nordens största travarena och rymmer 35 000- 40 000 personer.

Kontakta oss

Växel: 08-635 90 00

E-post: info@solvalla.se

Bordsbokning (Solvalla Restauranger):
Tel: 08-627 98 60
E-post: restauranger@solvalla.se

Postadress:
Box 205 01, 161 02 Bromma