wrapper

År 1952 fyllde Solvalla 25 år. För att fira detta bestämdes att ett Jubileumslopp skulle köras på sen-våren, och att loppet skulle få Internationell prägel så långt det var möjligt.

elitloppshistoria760
Det var krångligare
att flytta en häst från A till B på den tiden, det behöver väl knappast påpekas. För långväga resor var det järnvägsvagn som gällde, både för hästen och skötaren. Vinnaren av Jubileumspokalen 1952 blev den tyska travaren Permit med sin tränare Walter Heitmann i sulkyn.  Den stora svenska stjärnan Frances Bulwark blev tvåa, men vann å andra sidan året därpå när Solvalla bestämde att det internationella loppet för elithästar skulle döpas till Internationellt Elitlopp. En sann trav-ikon var född.

Permit först, Frances Bulwark tvåa. Det har genom åren handlat mycket om utländska gäster kontra inhemska hopp. Efter 64 körda Elitlopp, inklusive det 1952, är ställningen mellan vinnarna 41-23 i de långväga gästernas favör.

Lagom till att Elitloppet fick sin egen identitet kom Rune Stolt till Solvalla. Han blev med tiden allt mer involverad i allt som hade med loppet att göra och fick hederstiteln Elitloppsgeneral. Inte en häst, inte en tränare av en internationellt gångbar häst undgick Runes öga, och om ni av någon anledning tror att det är lätt att pussla ihop inbjudningar, resor, inkvarteringar och allahanda önskemål kan ni ju fråga de nuvarande generalerna Markus Myron, sportchef på Solvalla eller Klaus Koch. Den senare upplärd av Rune, och idag världens främste promotor av stora travevenemang.

Med tiden började Rune snegla även över Atlanten för att hitta intressanta hästar till sitt Elitlopp, och det är tack vara det vi bland annat fick uppleva duellen mellan Flower Child och Ego Boy. Mack Lobell är en annan USA-travare som gjort stora avtryck både bland travfolk och också mediadito.

Just media är en del som betytt mycket för Elitloppets utveckling mot ett av landets största idrottevenemang. Alltid på Mors Dag, som Tom Alandh uttryckte det i sin dokumentärfilm. För närvarande innehar Solvallas Elitlopp en åtta år lång svit som det sommarsportevenemang som fått mest täckning i landets media i mätningar i regi Eventbyrån. Det är stort.

Mycket har förändrats sedan det första Elitloppet kördes. Nya namn har kommit att för evigt skriva in sig i loppets historia. Stig H Johansson körde sitt första 1971 och är idag den som vunnit flest gånger; sex. Även Solvalla i sig har förändrats. Läktare har rivits, nya har rests, styresmän- och kvinnor har tjänat Solvalla väl. För en sak har inte förändrats. Solvallas Internationella Elitloppet räknas fortfarande som världens främsta sprinterlopp för den äldre eliten.

Håkan Ahlqvist redaktionen@solvalla.travsport.se

Foto: Kanal 75

Mer i denna kategori: Oj,oj,oj…Ego Boy! »

Elitloppet sponsorlimpa 1170x190px 180326

Solvalla

Besök Solvalla | Vi förmedlar puls, upplevelser och engagemang. Det är dessutom en arena under ständig utveckling.

Solvalla är Nordens största travarena och rymmer 35 000- 40 000 personer.

Kontakta oss

Växel: 08-635 90 00

E-post: info@solvalla.se

Bordsbokning (Solvalla Restauranger):
Tel: 08-627 98 60
E-post: restauranger@solvalla.se

Postadress:
Box 205 01, 161 02 Bromma